петък, 10 юли 2009 г.

Оттук нататък лъжи и нищо друго...

За добро или за лошо на България скоро й предстои да има ново правителство. Тоталната победа на ГЕРБ бе продиктувана от недоволството от несправянето с еврофондовете и корупцията в правителството и администрацията (дали тази оценка е обективна е съвсем друга тема). Но да видим как тръгва новото управление, още преди да е поело щафетата:

От ГЕРБ многократно заявяваха, че имиджа на страната ни пред Европа е лош и десните могат да върнат доверието към нас. Ето каква е оценката за личността на Бойко Борисов в западните медии: 07.07.2009 – Таймс - "Защо в разгара на най-тежката от десетилетия насам икономическа криза българите избраха човек, чийто основен професионален опит е да бъде бодигард?", пита изданието, цитирано от Дойче Веле. Всекидневникът подробно изрежда елементи от биографията на Бойко Борисов – "от пожарникар, собственик на охранитeлна фирма, занимавала се със събиране на дългове, бронирани коли и охрана на богати хора, бодигард на опозорения комунистически шеф Тодор Живков, до влизането му в политиката с помощта на Симеон Сакскобургготски". Това не е биографията на костюмиран мениджър, възкликва авторът. Изглежда г-н Борисов възприе твърде на сериозно ореола си на месия и сметна, че факта на спечелване на изборите сам по себе си, без дори да са ясни физиономиите в новия министерски съвет и без нито едно управленско дело от премиерското кресло (нагледахме се на кметските му дела) е достатъчен за ЕК да размрази средствата по програма САПАРД : 09 юли 2009/dir.bg/:

"Настощият столичен кмет и бъдещ премиер Бойко Борисов съобщи в четвъртък, че Европейската комисия е взела решение да отблокира спрени по програма САПАРД средства. Информацията му била потвърдена от източници в ЕК. Борисов коментира, че Европа е оценила по достойнство високата избирателна активност на парламентарните избори и желанието на българите за промяна и това е тяхната "награда". "Брюксел видя, че българите не желаят да бъдат най-бедните и корумпираните в Европа", допълни той. - ЛЪЖА! -По късно през деня от пресслужбата на вицепремиера по еврофондовете Меглена Плугчиева разпространиха съобщение, в което се казва: "Очакваната позиция на ЕК по отношение на блокираните средства по програма САПАРД не бива да се обвързва по никакъв начин с политическите промени и изборните резултати в България". "ЕК основава решението си единствено и само на база изпълнени ангажименти, отстранени слабости и действащи европейски системи за управление и контрол", казва Плучгиева."

Но това никак не е първата лъжа на Борисов по повод на политиката, нито ще е и последната. Интересно, почти незабелязано мина едно негово изказване от преди около 6 месеца: 1 март 2009:/dir.bg/"Сметопочистването в София върви и няма проблеми", заяви пред журналисти неформалният лидер на ГЕРБ и кмет на София Бойко Борисов. Борисов каза, че не би трябвало централните медии в един град да се занимават с това колко кофи за боклук е имало след като проблем с това няма. Бойко Борисов посочи, че криза с боклука в столицата не е имало. Той добави, че по време на вота на недоверие към правителството заглавията във вестниците не са били за вота, а за това, че София ще се зарине с боклук. По думите му когато е трябвало да бъде коментирано от правителството и от БСП докладът на държавния департамент на щатите, в който България е посочена като "перачница на пари и трафик на наркотици" водещите заглавия са били за това, че ще има криза с боклука. Борисов заяви, че на гражданите на града трябва да е станало ясно, че криза с боклука никога няма да има, ако тя не се инспирира от политиците. По думите му БСП няма да могат да върнат безвъзвратно милиарди загубени пари от Европейския съюз по време на финансова криза, загубени заради от управлението им. Той добави, че това дали има 10 - 20 кофи за боклук поставени днес повече или по-малко не е такъв проблем за гражданите на столицата. Бойко Борисов каза още, че управителят на "Чистота Искър" Павел Граматиков му е обещал, че поема пълна отговорност за резултатите на проверката за неговите взаимоотношения с Красимир Арсов. Борисов посочи, че Граматиков ще носи отговорност за това което е казал пред него след като излязат резултатите от проверката." - е, нямаше криза с боклука, по улиците не миришеше и чужденците не снимаха препълнени кофи и купчини около тях - всичко това беше един колективен мираж!

Няма как да не направят впечатление и изключителните кадри, които влизат в парламента от партия ГЕРБ: Един млад човек от Бургас разбива мита, че ГЕРБ е милиционерска партия.

Той е: новоизбраният депутат Тодор Йосифов, 26 г., лидер на МГЕРБ в Бургас; основател, продуцент и изпълнител в лейбъла за рап музика GGP (Gangsta Gangsta Production, артикулира се Гьенгста); мениджър в предприятие за производство на

метални изделия, пише в. "Сега".

Той е по-известен с артистичния си псевдоним Маниака! В кандидатската листа бе шести, ГЕРБ спечели 5 мандата в града, но водачът на листата Божидар Димитров спечели мажоритарно, Маниака се избута едно място напред и се класира за парламента.
Това е вторият вот, в който младежът участва - на местните избори през 2007 е неуспял кандидат за общински съветник. Затова пък сега се гмурна главоломно в най-дълбокото - националния парламент. Лейбълът на Маниака, както съобщава заглавието му, продуцира гангстерски рап на училищно самодейно ниво. Продукцията е издържана в стандартните клишета на жанра - "мангизи, п*чки, престрелки... Куките ДГД!" Ето откъс от емблематичната творба "Гетото в квартала" (извлечение от официалния сайт на GGP, запазенаоригиналната ортография).

"Маниака се наричам и територията владея,

от бизнеса с коли аз крадени живея,

мафията в мене винаги се врича,

много ме обича и кръстник ме нарича!

Водката, която държиш във ръката,

аз я правя вкъщи - долу, във мазата,

марковите дрешки от ДОЛЧЕ и ГАБАНА –

шиеме ги тук, ама на тавана !

ЦРУ и ФБР тука не играят,

куките от МВР компания ни праят,

пекан дипломат и тарикат събран в едно,

рекетирам магазини и от т`ва к`во к`во ???

Май Маниака не е попаднал случайно в кандидатската листа, а е отгледан кадър за бъдна политическа кариера, инвестирано е в него; и сега ще си изплаща инвестициите.
Според справката за сърцатия gangsta политик в сайта на ГЕРБ, Маниака е магистър по икономика с диплома от Стопанската академия в Свищов, назнайва английски. Той ще е едно от оръдията на ББ за връщане на доверието от страна на европейските институции, за да потекат отново парите от фондовете - завършил е курс за обучение "Подготовка и кандидатстване по проекти, финансирани от ЕС, СБ, ФАР и други донорски организации" с получен сертификат от "Taurus Consultants". Сред всичките му титли и квалификации остро впечатление прави завършеният курс в Политическата академия на ГЕРБ, след който Маниака е придобил умения в сферите преговори, реторика и общуване с медиите.
Толкова ли нямаше други кадърни млади хора, които да представляват ГЕРБ, та точно на шивача на Долче и Габана трябваше да се спрат от ГЕРБ? Или на студента по агрономия? Явно е, че тези хора няма да бъдат вътре заради личността си, а за да бъдат пионки на Генерала. И как да очакваме от такива адекватно законодателство, как да очакваме и адекватни управленски решения от политически неграмотно лице като Бойко Борисов, който поиска преди време президента да свали правителството с указ? От човека, който запя в хора за "отговорността на правителството за неосъждане на корумпирани политици", противно на принципа за разделение на властите и независимост на съдебната власт (разбирай, "смятаме да поставяме съдебната власт под натиск")Явно законността занапред ще се тачи както по времето, когато правителството се е сваляло с указ - времето на личните режими и "Угасете свещите". Политическата неграмотност на ГЕРБ продължи със забележката на вездесъщия генерал правителството да не назначава посланници в последния момент. Кой назначава посланниците, г-н Борисов? Припомнете си добрата стара културна масовка в пожарната и изчетете веднъж информативно Конституцията.

2 коментара:

  1. не хванах връзката между заглавието и ентрито :) излагаш два аргумента - за маниака и за кметския мандат на бойко. относно маниака - и мен ми се ще чалгарите да не припарват до изборни урни, но се случва.:((( маниака няма да има никакво значение, ако боев, дянков, плевнелиев си наложат идеите, което по всяка вероятност ще стане. пък и когато партията ти не е столетница не може да очакваш всички да са читави и да няма случайни попадения. важно е в центъра какво ще става, така че маниака е просто прашинка. колкото до бойко, първо, че сега има цял екип, на който може да се разчита много повече, отколкото на него еднолично; второ, че управлението на софия не беше трагично или поне софиянци не са го приели за такова, щом са си дали вота за него, трето, че бидейки МП не очаквам да си навира некомпетентността навсякъде. Ма както и да е, толкова глупости свършихте, че сега подарихте още поне един мандат на ГЕРБ, защото от тях се очаква просто да свършат някои най-нормални неща като АМ Тракия, които вие можехте да свършите отдавна. Разбирам ви. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Партията-столетница е развила старчески егоизъм и деменция с летален изход. Ако БСП беше селския чорбаджия - ОК, но тя има стремежи да управлява цял народ, инклудинг ъс, така че оценката е "НЕ, МЕРСИ". Не отричай всяко ново начало - по-добре му дай шанс, защото ако вземат да свършат малко действителна работа ще търсиш после от кой пръст да изсмучеш за да отречеш постигнатото. А ако говорим за кадри, мога само да изредя Овчаров, Петков, Гагаузов, Орешарски (по-известен като Министъра на ЕВРОПРОВАЛА), и още мнооого други. Факт, че бате ни Бойко си е мутра, но очевидно ГЕРБ не е Бойко, както Сините не са само Костов, както БСП не е само Овчаров. Че ГЕРБ прави нов бардак със стари курви - окей, но поне им дай шанс. Може пък да постигнат нещо. Едновековния червен негативизъм е малко като Петлешков между двата огъня, ама с негативна конотация - "сам съм, други няма". И впрочем, Маниака ще го отзоват още на първия ден :)

    ОтговорИзтриване